Bitcoin Cash (BCH) is net als Bitcoin (BTC) een elektronisch betalingssysteem dat wordt ondersteund door blockchain technologie en een gedecentraliseerd computernetwerk. Zoals voor de meeste cryptocurrencies geldt, is het Bitcoin Cash systeem gebaseerd op cryptografische processen die elektronische betalingstransacties verifiëren en registreren. Bitcoin Cash is een peer- to-peer netwerk wat inhoudt dat er geen centrale toezichthoudende instantie zoals de centrale bank is.

Een bijkomstig voordeel van het feit dat BCH net als Bitcoin onafhankelijk is van overheden, banken en financiële instellingen zijn de relatief lage transactiekosten. Bitcoin Cash transactions worden bijgehouden in een publiekelijk gedistribueerd digitaal grootboek, ook wel blockchain genoemd. Bovendien zijn beveiligingsprotocollen zoals 'proof of work' en digitale handtekeningen erop geënt de kans op frauduleuze activiteiten te verminderen.

Verschil Bitcoin Cash en Bitcoin 

Het belangrijkste verschil tussen Bitcoin vs Bitcoin Cash houdt verband met de blockchain capaciteit. Bitcoin Cash kent een grotere blokgrootte, hetgeen het verificatieproces versneld en de verwerkingstijd van Bitcoin Cash transactions aanzienlijk verkort.