Litecoin is een van de eerste klonen van Bitcoin waarbij de broncode werd aangepast om een snellere en lichtere Bitcoin variant te maken. Litecoin werd in 2011 gepubliceerd door Charlie Lee.

Litecoin is evenens als de meeste cryptovalute gebaseerd op blockchain-technologie. Alle cryptocurrencies gaan uit van de blockchain. De eerste blockchain was Bitcoin met als uitvinder Satoshi Nakamoto. Het principe van een blockchain is dat het alle transacties bevat die ooit gedaan zijn en dat deze transacties onweerlegbaar zijn en nooit kunnen worden teruggedraaid. De transacties worden door decentraal en onafhankelijk door het netwerk geverifieerd. Litecoin kan eveneens als Bitcoin en Bitcoin Cash gebruikt worden als betaalmiddel.

Verschillen Bitcoin en Litecoin 

  • Litecoin heeft snellere bevestigingstijden van de transacties en is daardoor beter schaalbaar, de gemiddelde transactietijd is 2,5 minuten.
  • Litecoin gebruikt niet SHA-256, maar een andere encryptie, nl Scrypt.
  • Er kunnen totaal maximaal 84 miljoen Litcoins in omloop worden gebracht.
  • De hoofdontwikkelaar en maker van Litecoin is actief betrokken met de verdere ontwikkeling van het protocol. Litecoin is in deze zin veel minder decentraal dan de Bitcoin.